URANIUL – DARUL OTRĂVIT PENTRU NIGERIENI

Sursă foto: http://www.descopera.ro
Sursă foto: http://www.descopera.ro

 

Multe țări din Africa au fost ocupate, în cursul istoriei, de mari puteri europene sau asiatice și transformate în colonii. Nigeria este o astfel de țară care până în 1960 a fost sub dominație franceză. Deși și-a obținut independența față de Franța, reminiscențele colonialismului sunt încă prezente, consideră mulți nigerieni. Mai mult, conform acestora, fosta putere colonială încă “guvernează”, mai ales, în ceea ce privește exploatarea resursele naturale ale țării. Fără îndoială, parteneriatul dintre guvernul nigerian și Franța este inegal, atâta timp cât beneficiile rezultate în urma exploatării acestor resurse naturale sunt împărțite disproporționat, cea mai mare parte a profitului fiind scoasă din Nigeria.

Deși Nigeria deține a patra cea mai mare rezervă de uraniu din lume, cca 7% din totalul zăcământului mondial, marea majoritate a populației, 60%, trăiește sub pragul sărăciei. Nigeria este considerată una dintre cele mai sărace țări ale lumii, cu un venit de doar 420 USD pe cap de locuitor, fiind plasată de Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Umană pe locul 187 din 188 de țări. Cauzele sărăciei sunt datorate nu numai unor factori precum clima, rata ridicată a natalității, conflictele generate de mișcările radicale, dar și neputinței de a beneficia de propriile resurse natural, de profitul rezultat în urma exploatării acestora.

Conform lui Abhijit Mohanty, expert în dezvoltare și care a analizat modul în care super-puterile lumii sunt implicate în crize, în special în regiunile sub-sahariene și cele din Orientul Mijlociu, “în 1960, când Franța a descoperit uraniu în fosta sa colonie Nigeria, mulți au crezut că această descoperire ar contribui în mod semnificativ la dezvoltarea economică și socială a țării. Din păcate, s-a dovedit a fi un blestem – un dar otrăvit.”

Activiștii de mediu au raportat în nenumărate rânduri că extracția uraniului în Nigeria este de peste 40 de ani un caz de exploatare devastatoare atât pentru mediu, sănătate, cât și pentru nivelul de trai al celor ce trăiesc în Arlit și Akokan, cele mai cunoscute orașe miniere din țară.

“Darul de la Areva (una dintre cele două mari companii franceze de exploatare a uraniului) nu este dulce pentru locuitorii Nigerului”, spune un activist local din Akokan. “Ceea ce vedem sunt dezastrele ecologice și pericolele pentru sănătatea oamenilor. Populația indigenă din nordul Nigeriei se află în prima linie a schimbărilor climatice, iar exploatarea uraniului face din viața lor o zi și mai proastă”.

“Uraniul este o industrie mare în Niger”, spune Ibrahima Aidara, director de program al Guvernării Economice – Inițiativa pentru o Societate Deschisă din Africa de Vest. “Dar, din nefericire, Nigeria nu beneficiază prea mult, pentru că oamenii nu primesc venituri bune, iar daunele aduse societății și mediului sunt, de asemenea, foarte mari”.

“Copiii noștri sunt deja în contact cu uraniul. Ei îl au în oasele lor, în sângele lor și copiii lor îl vor avea, de asemenea”, a declarant Kalla Abdou, fost șofer la Areva. “Am lucrat cu mâinile goale. Compania minieră nu ne-a informat niciodată despre riscuri. Ne-am bazat pe ceea ce a hotărât Dumnezeu”, a adăugat Salifou Adinfo, alt șofer la aceeași companie.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, cererea globală de energie la nivel mondial va crește cu cel puțin 50% în următorii 25 de ani, iar energia atomică va trebui să suplinească și diminuarea exploatării combustibililor fosili.

În Nigeria, uraniul reprezintă aproximativ 70% din exporturile țării, dar contribuie cu doar 5% la PIB-ul național. Pentru superputerile mondiale, continentul Africa pare a fi doar o sursă potențială de uraniu. Iar Nigeria găzduiește cele mai mari rezerve de uraniu din Africa.

 

Sursa:

http://www.world-nuclear.org/information-library/country-profiles/others/uranium-in-africa.aspx

https://www.researchgate.net/publication/279297709_URANIUM_ORE_DEPOSITS_IN_NORTHEASTERN_NIGERIA_GEOLOGY_AND_PROSPECT

http://adevarul.ro/international/in-lume/soldatii-francezi-paza-minele-uraniu-nigeria-1_510fff404b62ed5875d6161b/index.html

https://www.geopoliticalmonitor.com/uranium-in-niger-when-a-blessing-becomes-a-curse/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *