Ungaria este veriga slabă a NATO

Sursă foto: https://www.crossed-flag-pins.com/
Sursă foto: https://www.crossed-flag-pins.com/

 

Considerat, în cercurile de la Washington, un bun cunoscător al realităților din Ungaria, Thomas Melia a dat o declarație pentru cotidianul „Nepszava”, în contextul căreia s-a întrebat, retoric, până când vor mai fi dispuși aliații din NATO să împărtășească secrete militare de importanță vitală cu Ungaria, fără a manifesta îndoieli, dar, totuși, în calitate de aliați, trebuie să continue să facă asta, chiar dacă  Ungaria își întărește sistematic relația cu tot mai agresiva Rusie a lui Putin.

Melia a accentuat că Alianța Nord-Atlantică se confruntă cu agresiunea rusă în Ucraina, iar rușii amenință, din nou, tot mai mult, statele baltice, ca și alte state situate ”la periferia” Federației Ruse. În această situație, ”Ungaria s-a transformat în veriga slabă a NATO”, a mai spus fostul oficial american.

”Nu înțeleg cum de suportă ungurii așa ceva, după tot ce a făcut Rusia în Ungaria în anii comunismului. A dispărut memoria istorică?” – s-a întrebat Thomas Melia.

Rugat să comenteze rezultatul alegerilor parlamentare din 8 aprilie, Melia apreciază că reproiectarea sistemului electoral, în special redesenarea frontierelor circumscripțiilor electorale, în concordanță cu interesele Fidesz, s-a dovedit un succes, atâta timp cât, în baza a aproximativ jumătate din voturile exprimate, partidul lui Orban Viktor și-a asigurat o nouă majoritate parlamentară de două treimi.

Totodată, și observatorii OSCE au semnalat mai multe nereguli, incluzând aici și prejudecățile exprimate de posturile de radio, care, în marja campaniei electorale a Fidesz, au încasat fonduri imense din bani publici.

În opinia lui Melia, cel mai important factor a fost succesul campaniei de intimidare, realizată de Fidesz, precum și lansarea sistematică de mesaje alarmiste, legate de inamicii imaginari ai electoratului ungar.

”Câți dintre refugiații războaielor din Orientul Mijlociu locuiesc azi în Ungaria? Și câți refugiați unguri și-au găsit un cămin sigur, pentru a începe o viață nouă, în Marea Britanie, SUA, Canada sau Australia, după cel de-Al Doilea Război Mondial, respectiv după 1956”, s-a mai întrebat Melia.

În acest fel, s-a referit la faptul că în Ungaria abia dacă rămân refugiați; dintre cei 1.300 de refugiați, cărora guvernul le-a acordat documente de ședere, mare parte au plecat mai departe, către Europa occidentală. Comparativ, numărul ungurilor care au fost primiți în statele occidentale, de-a lungul frământărilor secolului XX, a fost de câteva sute de mii.

Thomas Melia consideră foarte îngrijorător și trist lungul șir de atacuri bizare la adresa lui Soros Gyorgy. În legătură cu Soros, apreciază că este vorba despre ”unul dintre cei mai de succes fii ai Ungariei, despre un om care și-a împărțit averea uriașă pentru sprijinirea societății civile, libere și deschise, din Ungaria și din lumea întreagă”.

”Faptul că Orban Viktor s-a întors, cu atâta ferocitate, împotriva fostului său sprijinitor, care i-a finanțat studiile în Regatul Unit, spune mai multe despre Orban, decât despre Soros. Oamenii privesc cu interes pe care dintre actualii săi aliați îi va ataca cel mai curând”, a mai spus Melia. A amintit de faptul că Orban i-a îndepărtat din jurul său pe mai mulți fondatori ai Fidesz, precum și pe alți foști parteneri, printre aceștia din urmă menționându-l pe deosebitul om de stat Jeszenszki Geza (fost ministru de externe al Ungariei și ambasador în statele scandinave n.n.). Mai mult, a rupt relațiile și cu prietenul său de-o viață, Simicska Lajos.

La întrebarea privind modul în care este văzută guvernarea lui Orban în străinătate, Thomas Melia a precizat că, sub domnia lui Orban, Ungaria a devenit ostracizată în acele cluburi în care a fost atât de important să pătrundă, menționând atât NATO, cât și UE.

”Faptul că s-au petrecut atâtea abuzuri legate de fondurile europene care au intrat în Ungaria de-a lungul anilor, precum și dirijarea acestora, cu precădere către prietenii Fidesz și membri de familie, a condus la deprecierea poziției Ungariei la nivelul UE”.

 

Sursa: cotidianul ungar de stânga, ”Nepszava”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *