Prin impunerea unui preț de 100 USD/barilul de petrol, Arabia Saudită ar putea declanșa recesiunea economică mondială

Sursă foto: https://cloudfront.net
Sursă foto: https://cloudfront.net

 

Zvonurile potrivit cărora Arabia Saudită ar încerca acum să convingă  OPEC să crească prețul țițeiului Brent la 80 USD/baril, urmărind ca în viitorul apropiat să îl mărească la 100 USD/baril, anunță două lucruri de interes major, dacă ele se vor dovedi adevărate.  

O astfel de creștere la 100 USD/baril aproape că ar dubla prețul petrolului din ultimii ani. Creșeterea accelerată, cu peste 40% a barilului de petrol, deși ar rezolva pe termen scurt problemele economiei saudite, ar genera o nouă criză mondială.

O nouă recesiune la nivel mondial?

Știm din 2008 că, atunci când prețul petrolului ajunsese la aproape 150 USD/baril, a existat o criză economică de proporții, așa încât, primul lucru la care ne putem aștepta în actualul context, este o altă criză de proporții la nivel mondial, susțin analizele OilPrice.com.

Mai știm că, atunci când prețul petrolului atinge trei cifre, se ajunge rapid la o dublare a producției de petrol de șist în S.U.A., producție care a ajutat în 2014 la prăbușirea pieței petrolului. O creștere bruscă a prețului petrolului de către OPEC, la presiunea Arabiei Saudite, ar putea duce la repetarea istoriei. Lucrurile sunt cu atât mai îngrijorătoare din această perspectivă, cu cât volumul petrolului de șist din SUA este deja în creștere mai rapidă în primele patru luni ale lui 2018 decât în ​​primele șase luni ale anului trecut.

Cu alte cuvinte, în căutarea unor venituri mai mari la buget pe termen scurt (2018-2019) Arabia Saudită, ar putea declanșa următoarea criză, alături de daune structurale permanente la cererea de petrol pe piața mondială.

Lucrurile devin și mai complicate dacă aducem în discuție creșterea în luna martie 2018 în SUA a vânzărilor pe piața vehiculelor electrice, prețul bateriilor electrice așteptându-se să scadă permanent, până ce vor ajunge la paritate cu prețul la combustibilii folosiți de vehiculele cu combustie internă.

 

Surse: https://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/Is-Saudi-Arabia-Sowing-The-Seeds-Of-Another-Oil-Price-Crash.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *