Oare va putea menține OPEC prețul petrolului după ultima declarație dură a Președintelui Donald Trump?

Sursă foto: https://b1.ro
Sursă foto: https://b1.ro

 

Preţul petrolului a urcat joi, 20 aprilie 2018, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut până la 74,02, cel mai ridicat nivel atins după 27 noiembrie 2015. Petrolul american WTI este cotat în creştere cu 0,4%, la 68,75 dolari pe baril.

Scăderea stocurilor în Statele Unite ale Americii, inițiativa Arabiei Saudite de a menține limitarea livrărilor, alături de intenția de ridicare a prețului la 80 USD/baril au creat o situație geopolitică energetică specială, care s-a soldat cu o declarație dură a președintelui Statelor Unite la adresa OPEC: „Se pare că OPEC începe din nou. În contextul în care sunt cantităţi mari de petrol peste tot, inclusiv pe nave care aşteaptă pe mare, preţurile la petrol sunt ţinute artificial la niveluri foarte înalte! Nu este bine şi nu va fi acceptat!”, transmitea pe 21 aprilie, pe contul lui de Twitter, președintele Donald Trump.

Aceste cotații ale barilului sunt determinate și de foarte probabila reacție a Statelor Unite, care se presupune că va reintroduce sancţiunile împotriva Iranului, al treilea mare producător de petrol din cadrul OPEC, ceea ce ar reduce şi mai mult oferta de ţiţei din Orientul Mijlociu.

O altă analiză, “Five Reasons why Oil prices could move even higher”, realizată pe platforma Forbes, oferă, de asemenea, cinci argumente în favoarea creșterii prețului petrolului în următoarele luni:

Argumentul 1. Așa cum relata agenția de știri Bloomberg pe 10 aprilie 2018, Arabia Saudită a avut întâlniri cu membri ai OPEC și alți actori influenți de pe piața mondială a petrolului, pentru a discuta creșterea prețului petrolului Brent la $80/baril.

Argumentul 2. Agenția Internațională a Energiei (IEA) a anunțat pe 12 aprilie a.c. că stocurile de țiței vor scădea în următoarele 2-3 luni sub pragul mediu al ultimilor 5 ani.

Argumentul 3. Producția OPEC totală a scăzut semnificativ în cursul anului 2018.

Argumentul 4. Riscul geopolitic continuă să crească. Tensiunile din Orientul Mijlociu din ultimele săptămâni, tensiunile crescânde dintre SUA și Rusia, colapsul economic al Venezuelei sunt doar câțiva dintre factorii de risc geopolitic de luat în seamă în această serie de argumente privind creșterea prețului țițeiului.

Argumentul 5.  Cererea globală de țiței rămâne în continuare mare, 2018 fiind al 4-lea an consecutiv în care cererea reală de țiței a depășit previziunile inițiale.

 

Sursa:

https://www.forbes.com/sites/davidblackmon/2018/04/16/five-reasons-why-oil-prices-could-move-even-higher/#4cf0ba643ac1

https://b1.ro/stiri/externe/petrol-titei-pret-baril-220211.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *