Marea Britanie în analiza Worldview Stratfor: Care dintre cele cinci scenarii despre Brexit este cel mai probabil?

https://www.stratfor.com
Sursă foto: https://www.stratfor.com

 

Brexit, ca proces de ieșire a Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană, va continua cu toată probabilitatea, ne anunță analiștii de la Stratfor Worldview.

Regatul Unit va ieși probabil de pe piața unică a Uniunii Europene.

Acestea sunt ipotezele de bază ale analizei ”The Future of Brexit in Six Scenarios” de pe platforma Stratfor Worldview, analiștii construind cinci scenarii posibile.

Ce se negociază până în 2020 și ce s-a negociat deja?

Două puncte principale marchează negocierile pentru Brexit până în martie 2019, când este stabilită ieșirea Marii Britanii din Uniune.

1)  Acord de retragere, pentru a stabili condițiile de retragere a Regatului Unit, al cărui orizont de timp este octombrie 2018.

2) Acord privind viitoarea relație comercială dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, căutându-se o variantă de comerț liber.

Analizele juridice arată că acest acord nu poate fi semnat decât după martie 2019, pentru că înțelegerea privind comerțul liber nu poate fi semnată de UE decât cu un stat care nu aparține juridic Uniunii.

Până în decembrie 2020 va exista o ”perioadă de tranziție”, de rămânere a Marii Britanii pe piața Uniunii.

În ultimele luni au fost aproape finalizate prevederile Brexit-ului, dintre care enumerăm: (i) viitorul contribuțiilor britanice la bugetul UE, (ii) statutul cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit și al cetățenilor britanici care trăiesc în Uniunea Europeană, (iii) perioada de tranziție de până în decembrie 2020, în care Marea Britanie va rămâne pe piața unică a UE.

Menționăm că nu este finalizat în momentul de față acordul privind frontiera irlandeză, această prevedere având rol decisiv în negocierile asupra viitoarei relații comerciale dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit. Menținerea Irlandei de Nord în cadrul uniunii vamale poate fi singura modalitate de a rezolva problema frontierei irlandeze, situație pe care Londra va încerca să o evite, observă analiștii britanici.

Șase scenarii pentru viitorul Brexit-ului

Scenariul 1. Nu există Brexit. Acesta este considerat cel mai puțin probabil dintre scenarii, având în vedere că este foarte improbabil ca într-un an să se întâmple schimbări politice atât de spectaculoase la vârful partidelor și politicii din RegatulUnit, ori preluarea puterii de către liberalii anti-Brexit cotați astăzi la 7%, care, eventual să genereze anularea referendum-ului de ieșire din Uniune.

Scenariul 2. Regatul Unit ramâne pe piața unică a UE, zona în care bunurile, oamenii, capitalul și serviciile se mișcă liber, după încheierea perioadei de tranziție în 2020. Acest scenariu ar fi cel mai puțin perturbator din punct de vedere economic, dar ar obliga Regatul Unit să accepte emigranții din UE, să contribuie la bugetul UE și să rămână subiectul Curții Europene de Justiție. Ca guvernul britanic să ajungă la o astfel de decizie ar fi nevoie de alegeri anticipate, ceea ce face acest al doilea scenariu, la fel de improbabil ca primul.

Scenariul 3. Regatul Unit rămâne în Uniunea vamală a UE după martie 2019, zona în care statele membre au aceleași tarife externe pentru importuri. Această opțiune ar scuti Regatul Unit de la acceptarea emigranților din UE, dar ar oblige U.K. să efectueze plăți către bugetul UE și să se supună deciziilor Curții Europene de Justiție. De asemenea, ar permite ca granița irlandeză să rămână deschisă, deoarece Regatul Unit și Uniunea Europeană ar împărți același tarif extern pentru produsele care intră pe piețele lor și nu ar fi nevoie de controale la frontieră, semnalează analiștii de la Strafor Worldview. Totuși, în cazul în care Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală, nu ar fi liber să semneze propriile acorduri comerciale cu alte țări. Acest lucru ar pune Regatul Unit într-o situație similară cu cea a Turciei, care trebuie să-și deschidă piața pentru țările cu care Uniunea Europeană are acorduri de liber schimb, fără a avea un cuvânt de spus în aceste tranzacții – situație ce generează o concesiune semnificativă din perspectiva suveranității naționale a Regatul Unit. Acest scenariu este considerat inacceptabil de către cei care au votat Brexit.

Scenariul 4. Marea Britanie menține doar Irlanda de Nord în uniunea vamală, în timp ce restul Regatului Unit va ieși din Uniune. Din punctul de vedere al Uniunii Europene, aceasta este alternativa implicită, dacă nu se găsește nicio altă soluție. În timp ce acest lucru ar rezolva problema irlandeză, Regatul Unit este obligat să acorde un statut juridic diferit pentru Irlanda de Nord, în care se aplică diferite tarife și regimuri comerciale. Or, această situație nu convine guvernului de la Londra, căci fragmentează piața internă a Regatului Unit, implicând, de asemenea, probleme politice serioase precum reunificarea Irlandei ori independența Scoției.

Scenariul 5. UE și Regatul Unit nu ajung la un Acord de retragere până în martie 2019 sau la un Acord comercial de după perioada de tranziție de până în decembrie 2020. Brexit-ul ar avea aceleași efecte și în situația în care Londra și Bruxelles ajung la o înțelegere, dar, pe care Parlamentul britanic o respinge ulterior; egal probabil ca scenariu ar fi ca și guvernul britanic să își retragă negociatorii. Analiștii britanici consideră că atât partenerii tradiționali comerciali ai Marii Britanii din UE (Olanda, Germania), cât și economia Regatului Unit ar avea de pierdut în acest scenariu. În caz că se întâmplă, acest scenariu pare doar unul temporar, părțile considerând de interes comun să revină la masa negocierilor: ”Cu alte cuvinte, un Brexit fără accord, ar fi probabil o piatră de temelie spre un acord de liber schimb pe linie.”

Scenariul 6. Realizarea unui acord de liber schimb apare ca fiind cel mai probabil rezultat al negocierilor. Acest scenariu sugerează un acord cuprinzător de comerț liber care acoperă majoritatea mărfurilor, dar probabil o listă limitată de servicii, ca rezultat al procesului Brexit. Negocierile pot începe înainte de martie, însă acordul final nu poate fi semnat și ratificat decât după ce Regatul Unit părăsește oficial Uniunea Europeană.

 

Surse: https://worldview.stratfor.com/article/brexit-six-scenarios-united-kingdom-britain-european-union-eu-uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *