G5+1 sau G6-1? Donald Trump ține pe jar liderii de la Teheran

Sursă foto: https://images.haarets.co.il
Sursă foto: https://images.haarets.co.il

 

Iranul și Grupul G5+1 (Statele Unite, Rusia, Franța, Marea Britanie și Germania) au încheiat la 14 iulie 2015 un Acord Atomic, al cărui scop era să facă imposibilă obținerea armei nucleare de Iran în mai puțin de un an.

Prin acest Acord, Iranul se angaja să își diminueze capacitățile nucleare (centrifuge, stocuri de uraniu îmbogățit) și să permită inspecții din partea Agenției Internaționale pentru Energia Atomica (AIEA), Acordul menținând pentru Iran dreptul de a dezvolta industria nucleară civilă. În plus, Iranul beneficia progresiv de o ridicare a sancțiunilor internaționale impuse de SUA, UE și ONU încă din 2006.

Reacția Israelului a fost foarte dură la vremea aceea, premierul Netanyahu considerând că Acordul este o mare eroare istorică, ce ar permite Iranului să își dezvolte și să își finanțeze ”mașinăria terorii”. Pentru Rusia, încheierea negocierilor la Viena, care durau de aproximativ doi ani, a fost catalogată ca ”un adevărat suspin de ușurare”, Bruxelles-ul, Londra și Teheranul salutând și ele încheierea negocierilor. SUA s-a dovedit ceva mai rezervată, președintele Obama avertizând într-o declarație transmisă în direct de televiziunea iraniană, ca Acordul se va baza pe verificări, “nu pe încredere”. În ceea ce privește relațiile Washington – Teheran, Acordul din 2015 este extrem de important, căci leagă Republica islamică și Statele Unite pentru prima oară după ruperea relațiilor diplomatice în 1980.

 

Aprilie-Mai 2018: Președintele Iranului stă ca pe jar

Donald Trump îl ține pe jar pe președintele Iranului, neanunțând încă dacă pe 12 mai va prelungi Acordul nuclear încheiat acum trei ani. Anul trecut, în octombrie, președintele Trump refuza să confirme că Iranul respectă prevederile Acordului Atomic. Decizia Statelor Unite care trebuie anunțată până pe 12 mai, în condițiile în care Israelul a condamnat permanent Acordul, dă de gândit nu doar liderilor iranieni. E limpede că retragerea SUA ar genera o criză uriașă pentru regimul de la Teheran, l-ar vulnerabiliza pe președintele Rohani, care nu mai știe astăzi care dintre taberele și grupurile de putere din Iran este mai periculoasă: conservatorii nemulțumiți de ”reforme”, reformiștii dezamăgiți de nerespectarea promisiunilor cu care a candidat a doua oară, sau populația civilă care demonstrează, protestează și face greve. Prelungirea de către Donald Trump a Acordului Atomic pare că ar adăuga o minimă credibilitate poziției președintelui Hassan Rohani, chiar în condițiile actuale de contestare internă.

Retragerea SUA din Grupul G5+1 înseamnă, însă, mai mult ca sigur, sfârşitul Acordului nuclear cu Iranul, liderii de la Teheran știind că Acordul Atomic nu valorează prea mult fără SUA.

Stabilitatea regimului Iranian: G5+1 sau G6-1?

”G5+1” (cele cinci puteri cu drept de veto în Consiliul de Securitate ONU, plus Germania) este o variantă care și-a dovedit valabilitatea și eficiența pentru Iran.

Dar, “şase minus unu”, adică fără SUA, e un scenariu care pune sub semnul întrebării stabilitatea puterii nu doar în interiorul regimului de la Teheran, ci în întreaga regiune.

Președintele Rohani așteaptă, deci, ca pe jar data de 12 mai – dată până la care președintele american Donald Trump trebuie să decidă dacă SUA renunță la Acordul nuclear.

Pentru puterea de la Teheran această decizie este critică. Perioada de așteptare a avut deja efecte economice resimțite în Iran, ajungându-se la o blocare a investițiilor străine, la înghețarea proiectelor deja convenite cu mai multe țări, la care se adaugă presiuni severe pentru a reduce cheltuielile guvernamentale.

Oficial, președintele Hassan Rohani a declarat că Iranul va continua să respecte Acordul, chiar dacă Statele Unite se vor retrage. El a purtat discuții maraton cu liderii europeni, precum și cu liderii Turciei, Rusiei și Chinei, aceștia declarând că intenționează să apere Acordul.

 

Surse:

https://www.haaretz.com/middle-east-news/iran/.premium-conflict-between-iran-and-israel-will-rest-on-fate-of-the-nuclear-deal-1.6014440?utm_source=Push_Notification&utm_medium=web_push&utm_campaign=General

http://www.dw.com/ro/comentariu-iran-primejdia-%C3%AEnc%C4%83-nu-a-trecut/a-42148341

https://www.hotnews.ro/stiri-international-20296969-acord-asupra-dosarului-nuclear-iranian-pare-iminent-anuntat-reuniune-plenara-finala.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *