Al Jazeera: Nori negri în mesajul de primăvară de la Washington al FMI

Sursă foto: http://www.imf.org
Sursă foto: http://www.imf.org

”Un război comercial și un nou război rece amenință să distrugă economia globală”, aflăm din mesajul transmis în această primăvară de bancherii și miniștrii de finanțe ai celor 189 de state membre ale Fondului Monetar Internațional (FMI), care s-au reunit la Washington. Cele două riscuri geopolitice globale sunt prezentate de Al Jazeera pe 21 aprilie 2018 într-o analiză intitulată ”Trade wars and debt: The biggest risks to world economy”.

 

Factori de risc privind creșterea economică pe termen lung

FMI avertizează că, în ciuda perspectivelor de creștere economică pe termen scurt,  îmbătrânirea populației, productivitatea scăzută, creșterea datoriei și posibilitatea unui război comercial global ar putea duce la o încetinire a acestei creșteri.

“În timp ce soarele strălucește, observăm că în orizont se acumulează mai mulți nori decât am avut în octombrie. Datoria globală este la un nivel înalt”, a declarat Christine Lagarde, directorul general al FMI. Potrivit FMI, datoria globală a ajuns la un vârf istoric, cumulând 164 trilioane de dolari în 2016.

Analiștii de la Global Council, precum economistul George Irwin, consideră că “Perspectivele globale sunt bune – unul sau doi nori la orizont, alături de preocupări legate de protecționism, ori legate de vulnerabilitățile financiare din China. (…) Acestea (SUA și China) nu se află încă într-un război comercial, dar există riscul unui război comercial … ar fi corect să descriem politica SUA ca fiind imprevizibilă și, de asemenea, destul de agresivă.”

Astfel, analistul de la Global Council vede în datoria crescândă a Chinei și în perspectiva unui război comercial între China și SUA adevărate amenințări pentru economia globală: “Perspectivele de creștere rămân bune în China, nimeni nu așteaptă mâine o încetinire majoră a creșterii economiei Chinei, dar marea preocupare cu privire la China este că ponderea datoriei externe în PIB este în continuă creștere, fiind prognozată să crească în continuare și este foarte ridicată, comparativ cu standardele altor țări sau cu standardele istorice și, sincer, pare a fi nesustenabilă, ceea ce reprezintă o preocupare reală în următorii ani cu privire la stabilitatea economiei globale “.

Irwin afirmă, citat de aceeași analiză din Al Jazeera, că SUA și China “nu se află încă într-un război comercial, dar există riscul unui război comercial. Una dintre preocupările legate de un război comercial este că nu ar implica doar SUA și China, ci ar fi în mod inevitabil și alte țări prinse în conflictul comercial dintre SUA și China. În prezent, cred că ar fi corect să descriem politica SUA ca fiind imprevizibilă și, de asemenea, destul de agresivă.”, țările din Uniunea Europeană neputând rămâne pasive la un astfel de război comercial.

 

Surse:

https://www.aljazeera.com/programmes/countingthecost/2018/04/trade-wars-debt-biggest-risks-world-economy-180421072459899.html

https://www.global-counsel.co.uk/analysis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *